Memberplus

Juristin ilmainen arvio

Varmista korvauspäätöksen oikeellisuus juristin ilmaisella arviolla – yhteistyössä Member+:n kanssa.

  • Säästä aikaasi ulkoistamalla korvauspäätöksen tarkastus alan asiantuntijalle

  • Vältä vakuutusyhtiön kapulakielen tulkinta

  • Takaa mielenrauha, että päätös on oikein

  • Ei kuluriskiä – ilmaisen arvion pyytäminen ei sido sinua mihinkään

  • Keskity tärkeämpiin asioihin sen sijaan, että stressaisit vakuutusehtojen kanssa

(20 Google-arvostelua: keskiarvo: 5,0)

Vakuutusjuristi Pitkämäki Oy - MemberPlus v2

Petteri Pitkämäki, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, OTM

“Jokaisella tulee olla oikeus saada vakuutuksesta ne korvaukset, joihin on oikeutettu.”

Mitä asiakkaani kertovat paveluistani

“Petteri teki työn huolellisesti, syventyen asiaamme. Kun juristi otti asian hoitoonsa, alkoivat asiat sujumaan myös muiden tahojen kanssa. Petterin avulla saimme vihdoin puoltavan ja oikeudenmukaisen korvauspäätöksen. Kiitos!”

Google arvostelu

Erika K.

26.2.2025

“Pitkämäki hoiti puolestani asiantuntemuksella ja ammattitaidolla kuluttajariitatilanteen vakuutusyhtiön kanssa ja sai oikeudenmukaisen oikaisun kielteiseen korvauspäätökseen. Suosittelen lämpimästi!”

Google arvostelu

Tapio H.

4.2.2025

“Vakuutusjuristi on erikoistunut vakuutuskeisseihin ja hänet voi heittää kehiin jos yhteisymmärrystä ei ala löytymään.”

Google arvostelu

Matti P.

3.2.2025

“Sain asiantuntevaa, rauhallista ja rehellistä lakiapua, kiitos!”

Google arvostelu

Antti H.

4.3.2025

“Ammattimaista apua vakuutusyhtiöiden korvausasioiden selvittelyyn”

Google arvostelu

Juha K.

22.5.2023

Säästä aikaasi ja anna asiantuntijan arvioida päätös

Vaikka itse päätös olisi lyhyt, onko siinä viitattu relevantteihin vakuutusehtoihin? Pitääkö vakuutusehdot lukea alusta loppuun, jotta päätöksestä ymmärtää mitään? Meneekö päätöksen läpikäymisessä koko ilta, vaikka olisi muutakin tekemistä?

Jos saat ensimmäistä kertaa kielteisen korvauspäätöksen, päätöksen arvionti ei varmasti tule olemaan nopeaa.

Älä turhaan tuhlaa omaa aikaasi päätöksen tarkastamiseen, vaan anna alan asiantuntijan tarkastaa se puolestasi.

Vältä vakuutusyhtiön kapulakielen tulkinta

Miten niin kaatumisen hoitokulut eivät liity tapaturmaan, vaikka olkapää kipeytyi kaatumisen seurauksena? Miksi auton vahinkoa ei korvata “samaistamisen” vuoksi, vaikka en ole itse ajanut autoa lainkaan?

Liian usein korvauspäätöksestä ei pysty arkijärjellä päättelemään, miksi vakuutusyhtiö on päätynyt kyseiseen lopputulokseen. Huonoimmillaan päätöksessä ei mainita vakuutusehtoja lainkaan. Yritä siinä sitten pohtia, onko päätöksellä käytetty kapulakieli edes suomea.

takaa mielenrauha, että päätös on oikein

Miksi vesivahinkoa ei korvata rakennus- tai asennusvirheenä, vaikka mitään virhettä ei ole tapahtunut? Miksi myrskyvahinkoa ei korvattu, vaikka lehdessäkin mainittiin kyseessä olleen myrsky?

Vaikka vakuutusyhtiön kielteinen päätös vaikuttaa hyvin perustellulta, se voi olla silti väärin.

Olen hoitanut tuhansia korvauspäätöksiä, joten pystyn nopeasti arvioimaan, milloin vakuutusyhtiön päätös on oikein tai milloin se voisi olla väärin. Asiantuntijan apua käyttämällä sinun ei silloin tarvitse jäädä miettimään myöhemmin, oliko vakuutusyhtiön päätös sittenkään oikein…

voit keskittyä muihin asioihin, kuin päätöksestä stressaamiseen

Jos korvauspäätös on kielteinen, jääkö korjauskulut aina täysin itse maksettavaksi? Eikö kukaan korvaa sijaisasumisesta aiheutuvia ylimääräisiä kuluja? Kuka maksaa sijaisasuton siltä ajalta, kun auto on korjaamolla?

Kielteinen korvauspäätös aiheuttaa lähes poikkeuksetta ylimääräistä stressiä. Kielteisen päätöksen riitauttamisen lisäksi pitäisi samalla etsiä uutta autoa työmatkoja tai lapsen päiväkotiin viemistä varten, jopa etsiä sijaisasuntoa, koska omassa asunnossa ei pystykään asumaan korjaustöiden aikana, tai yrittää saada jostain kasattua rahat korjaustöiden aloittamiseksi. Kaikki nämä pitäisi pystyä hoitamaan samalla, kun päätöksen oikeellisuuden varmistamiseenkin pitäisi löytää jostain aikaa.

Vakuutusjuristin ilmaisen arvion avulla saat apua myös siihen, mitä muita vaihtoehtoja korvauksien saamiseen voi olla.

Arvion pyytäminen on helppoa ja nopeaa, eikä se sido mihinkään

01. TÄYTÄ OHEINEN LOMAKE

Korvauspäätöksen arviointiin riittää yleensä yleisluontoinen kuvaus vahingosta ja vakuutusyhtiön kielteisen päätöksen perusteluista. Yksityiskohtaisimman vastauksen saat kuitenkin lähettämällä erikseen sähköpostilla vakuutusyhtiön korvauspäätöksen.

02. ARVIOIN KORVAUSPÄÄTÖKSEN

Olen hoitanut yritys- ja kuluttaja-asiakkaiden vahinkoja yli 8 vuotta, joten minulla on laaja kokemus vakuutusyhtiöiden korvauslinjoista, oli kyse esimerkiksi omaisuuden rikkoutumisesta taikka vastuuvahingosta.

03. SAAT VAHVISTUKSEN, ONKO PÄÄTÖS OIKEIN

Saat ilmaisen arvion, onko vakuutusyhtiön päätös ehtojen ja pakottavan lainsäädännön mukainen. Sen jälkeen pystyt tekemään alan asiantuntijan arvioon perustuen päätöksen, onko vakuutusyhtiön päätös syytä riitauttaa vai ei.

JOPA 40 % lautakunnalle valitetuista päätöksistä on virheellisiä

Vuonna 2023 Vakuutuslautakunnan käsittelemistä päätöksistä 40 % oli virheellisiä, eli niissä päädyttiin joko sovintoon vakuutusyhtiön kanssa taikka lautakunta suositti vakuutusyhtiötä muuttamaan päätöstään (FINE vuosikertomus 2023, s. 41).

Virheellisten päätösten osuus on pysynyt samankaltaisena myös aikaisempina vuosina (noin 30–40 % käsitellyistä vakuutusyhtiöiden päätöksistä virheellisiä).

Koska usea tyytyy vakuutusyhtiön kielteiseen päätökseen eikä jaksa taistella vakuutusyhtiötä vastaan, moni korvaus jää virheellisesti maksamatta.

FINE vuosikertomus 2023

Miten usein palvelustani on apua?

”Vuosina 2021-2024 päättyneistä kaikista toimeksiannoista onnistuin 63 %:ssa tapauksista kääntämään vakuutusyhtiön kielteisen korvauspäätöksen. Mikäli päätöksen oikaisuun oli mielestäni hyvät mahdollisuudet, päätös kääntyi 84 %:ssa toimeksiannoista.

Vertailun vuoksi FINEn vuonna 2023 käsittelemistä asioista päätös muuttui keskimäärin n. 40 %:ssa tapauksista (suositus asiakkaan hyväksi 25,5 % ja sovinto vakuutusyhtiön kanssa 14,8 %).

Kyse ei ole suinkaan siitä, että saan kaikki päätökset käännettyä. Onnistumisprosentti osoittaa kuitenkin sen, että jos asiassa on mielestäni perusteita lähteä hakemaan muutosta, kyseinen arvio pitää melkein täydellisesti paikkansa.

Ilmaisen arvion pyytäminen kannattaa siis aina.”

Vuosina 2021-2024 päättyneet toimeksiannot ja voittoprosentit

MIKSI VALITA MINUT?

+2044 työpäivää pelkkiä vakuutusasioita, +2500 hoidettua korvauspäätöstä, +100 ulkoa opeteltua kirjaa, kymmeniä lausuntopyyntöjä Vakuutuslautakuntaan, 4 tutkintoa ja
yksi tavoite: oikean korvauksen saaminen vakuutusyhtiöstä.

Vakuutusjuristi Pitkämäki Oy on vain vakuutusriitoihin erikoistunut lakiasiaintoimisto. Ajan asiaasi sinun puolestasi asioissa, joissa tiedän olevani parhaimmillani.

Perustin vakuutusriitoihin erikoistuneen lakiasiaintoimiston, koska olen kahdeksan vuoden aikana vakuutusalalla nähnyt, miten moni korvauspäätös on virheellinen. Päätöksen oikeellisuutta on kuitenkin vaikea, ellei jopa mahdotonta arvioida, ellei ole alan asiantuntija.

Mielestäni kaikilla tulee olla oikeus ehtojen mukaiseen korvaukseen. Olen niin luottavainen kykyihini auttaa vakuutusriidoissa, että tarjoan alustavan arvion täysin ilmaiseksi.

Valitettavasti alalla toimii tahoja, jotka kutsuvat itseään juristeiksi tai lakimiehiksi, vaikka heillä ei ole alan koulutusta. Kohdallani puuttuvasta koulutuksesta ei tarvitse huolehtia, sillä olen valmistunut vuonna 2016 Turun yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta.

Lisäksi minut löytää julkisesta oikeudenkäyntiavustajaluettelosta, johon ei ole mahdollista päästä, ellei ole suorittanut ylempää oikeustieteellisestä loppututkintoa sekä asianajajatutkintoa (linkki julkiseen rekisteriin).

Petteri Pitkämäki
Perustaja, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, OTM

JULKAISUT

Olen vuonna 2023 kirjoittanut yhdessä kollegani kanssa kirjan yrityksien taloudellisista erikois- ja vastuuvakuutuksista. Käymme kirjassa läpi pääasiat seuraavista yritysvakuutuksista:

  • Varallisuusvastuuvakuutus
  • Konsulttivastuuvakutuus
  • Ammatillinen vastuuvakuutus (Professional Indemnity, PI)
  • Pääomasijoitusyhtiön vastuuvakuutus (Investment Management Insurance)
  • Johdon vastuuvakutuus (D&O)
  • Rikosvakuutus
  • Kidnappaus- ja lunnasvakuutus (K&R)
  • Fuusioden ja yrityskauppojen vakuutus (M&A ja W&I)

Kirja sisältää havainnollistavia esimerkkejä vakuutuksien käyttötarkoituksesta sekä rajoitusehtojen soveltamisesta. Näiden lisäksi siinä esitellään olennaisia korkeimman oikeuden tuomioita sekä Vakuutuslautakunnan suosituksia vahingonkorvausvastuun syntymiseen ja rajoitusehtojen soveltamiseen liittyen.

Kirjan on julkaissut Aalto University Executive Education Oy (ex-FINVA). Aalto on julkaissut suurimman osan vakuutusalan perusteoksista.

Usein kysyttyä

Todennäköisesti kyllä.

Valtaosalla löytyy oikeusturvavakuutus osana kotivakuutusta. Oikeusturvavakuutus voi olla mukana myös kaskovakuutuksessa.

Mikäli kyseinen vakuutus siis löytyy, se kattaa juristin kuluja myös vakuutusriitojen hoitamisesta.

Toimeksiantoon sisältyy automaattisesti korvauksien hakeminen oikeusturvavakuutuksesta, jolloin itse maksettavaksi jää vain vakuutuksen omavastuu (esimerkiksi 15 % kuluista, vähintään 170 euroa).

Yrityksien kohdalla oikeusturvavakuutus on monesti hankittu osana muita yritysvakuutuksia. Myös se kattaa riitoja vakuutusyhtiön kanssa.

Lakipalveluiden hinta on 315 €/h (sis. 25,5 % alv.). Vahingon alustava arvio on aina ilmainen, ellei se johda toimeksiantoon. Mikäli toimeksianto syntyy, arvioon käytetty aika laskutetaan sovitun hinnoittelun mukaisesti.

Vahinkoasian hoidossa on mahdollista sopia myös toimenpidekohtaisesta palkkiosta (esimerkiksi korvauspäätöksen oikeellisuuden arviointi) tai onnistumispalkkiosta, jossa palkkio on prosenttiosuus voitettavasta intressistä ja se veloitetaan vain, mikäli vakuutusyhtiö suorittaa lisäkorvauksia.

Ei. Sekä vakuutusyhtiön sisäiset muutoksenhakukeinot, Vakuutuslautakuntaan (FINE) sekä liikenne- ja potilasvahinkolautakuntaan (LIIPO) tehtävät valitukset ovat ilmaisia.

Tämän vuoksi on aina järkevämpää käyttää kyseiset muutoksenhakukeinot ensin, ennen vakuutusyhtiön haastamista oikeuteen.

Valitettavasti vakuutusyhtiön vahinkokäsittelijät ovat pääsääntöisesti ylityöllistettyjä vakuutusyhtiöiden tehostaessa toimintaansa vuosi toisensa jälkeen. Tämän seurauksena käsittelijöille ei aina jää riittävästi aikaa vahingon perusteelliseen selvittämiseen ja sen seurauksena riski virheellisen päätöksen saamiseen kasvaa.

Mikäli päätös on ollut virheellinen, vakuutusyhtiön käsittelijät kyllä oikaisevat sen mieluusti. Korvauksien saamista nopeuttaa tietysti se, mitä paremmin päätöksen virheellisyyden pystyy perustelemaan.

Uusi päätös saadaan nopeammin vakuutusyhtiöstä kuin Vakuutuslautakunnasta, joten vakuutusyhtiön sisäiset muutoksenhakukeinot onkin aina syytä käyttää ensin.

Vakuutuslautakunnalla on pitkät perinteet suositusten antajana vakuutusriitoja koskevissa asioissa. Vaikka kyse ei ole sitovista päätöksistä, valtaosa vakuutusyhtiöistä noudattaa lautakunnan suosituksia (99 % vakuutusyhtiöistä, FINEn v. 2023 vuosikertomus)

Kyse ei ole myöskään siitä, että FINE suosisi vakuutusyhtiöitä ratkaisukäytännössään, sillä n. 30-35 %:ssa vakuutusriidoista asia päättyy tyypillisesti vakuutusyhtiön korvauspäätöksen oikaisemiseen taikka sovintoon vakuutusyhtiön kanssa.

Vakuutuslautakunta antaakin säännönmukaisesti suosituksia, joiden seurauksena vakuutusyhtiöiden täytyy muuttaa korvauskäytäntöään.

Yksinkertaisimmillaan vakuutusyhtiön päätös saadaan oikaistua yhdellä kirjelmällä, jolloin asiaan käytetty aika on n. 8-12 h. Tyypillisen toimeksiannon hoitamiseen aikaa menee n. 10-20 h ja monimutkaisissa tai Vakuutuslautakuntaan vietävissä asioissa yleensä n. 20-30 h.

Mikäli oikeusturvavakuutus kattaa riidan, sieltä saatavan korvauksen jälkeen itse maksettavaa osuutta jää keskimäärin n. 500-1.500 €.

Vakuutusyhtiön tulee korvauspäätöksen yhteydessä toimittaa muutoksenhakuohjeistus, josta ilmenee ehdottomat määräajat uudelleenkäsittelypyynnön tekemiselle.

Muutoksenhaun määräajat vaihtelevat eri vakuutuslajeissa, mutta vapaaehtoisissa vahinkovakuutuksissa se on 3 vuotta korvauspäätöksestä.

Erityisesti lakisääteisten vakuutusten muutoksenhakuajoissa ja vahinkoilmoituksen tekemisen ajankohdassa kannattaa olla tarkkana, sillä muutoksenhakuaika voi olla yllättävän lyhyt.

Liikennevahingoissa suositusta tulee pyytää vuoden kuluessa siitä, kun vakuutusyhtiö on antanut vahinkoon päätöksen.

Lisäksi vakuutusyhtiöiden sisäisissä muutoksenhakukeinoissa voi olla lyhyempiä muutoksenhakuaikoja, mutta se ei estä asian saattamista Vakuutuslautakunnan ratkaistavaksi tuon 3 vuoden kuluessa.

Kyllä, oli syy mikä tahansa. Voit peruuttaa toimeksiannon palauttamalla peruuttamislomakkeen tai esimerkiksi lähettämällä asiasta sähköpostin toimisto(a)vakuutusjuristi.fi

Käräjäoikeuskäsittelyn asianajokulut yksinkertaisessa vakuutusriidassa voivat olla noin 5.000 €, mutta haastavampien tapausten osalta lähempänä 10.000 €.

Näiden omien kulujen lisäksi on myös riski vastapuolen kulujen korvaamisesta, koska lähtökohtaisesti hävinnyt osapuoli maksaa myös voittaneen osapuolen asianajokulut. Kuluriski on silloin todellisuudessa 10.000-20.000 € pelkästään käräjäoikeuskäsittelyn osalta.

Tämä huomioiden ei ole järkevää sivuuttaa yllä mainittuja ilmaisia muutoksenhakukeinoja, joiden osalta kuluriski on murto-osa käräjäoikeuskäsittelystä, koska korvauspäätös suurella todennäköisyydellä saadaan oikaistua ilman kallista käräjöintiä.

Vakuutusyhtiön sisäisissä muutoksenhakukeinoissa asiaan vaikuttaa eniten vahinkokäsittelijöiden työtilanne. Uusi päätös saadaan yleensä 1-6 viikon sisällä, mutta aika on pidempi mm. jos kyse on monimutkaisesta asiasta tai mikäli päätöksellä on vaikutuksia vakuutusyhtiön korvauslinjaan.

Vakuutuslautakuntaan (FINE) tehtävien lausuntopyyntöjen osalta suositus saadaan tyypillisesti 6–9 kk kuluessa.

Toimeksiantosopimuksen tekemisen jälkeen otan päätöksen oikaisemisen haltuuni, eikä sinun tarvitse murehtia enää vakuutusyhtiön kanssa asioimisesta.

Palveluni kattaa koko prosessin päätöksen oikaisemiseen liittyen, eli muun muassa tarvittavien asiakirjojen pyytämisen vakuutusyhtiöstä, oikeusturvailmoituksen tekemisen sekä kaikkien tarvittavien muutoksenhakukirjelmien laatimisen.

Pidän sinut kuitenkin kaikissa vaiheissa aina ajan tasalla siitä, miten prosessi etenee, miten pitkään kussakin vaiheessa kestää ja mitä tapahtuu seuraavaksi. Pääset lisäksi aina kommentoimaan ja antamaan halutessasi näkemyksesi kaikkiin kirjelmiin, ennen kuin lähetän niitä eteenpäin. 

Minä siis hoidan vakuutusyhtiön kanssa taistelun ja sinä voit sillä välin keskittyä ihan johonkin muuhun.