JURISTIN ILMAINEN ARVIO

VARMISTA, PALJONKO VOIT SAADA KORVAUKSIA.

 • Säästä aikaa ulkoistamalla korvauspäätöksen tarkastus alan asiantuntijalle.
 • Vältä vakuutusyhtiön kapulakielen tulkinta.
 • Takaa mielenrauha, että päätös on oikein.

 • Ei kuluriskiä – ilmaisen arvion pyytäminen ei sido sinua mihinkään.
 • Keskity tärkeämpiin asioihin sen sijaan, että stressaisit vakuutusehtojen kanssa.

Ilkka Lappalainen
Ilkka Lappalainen
08/11/2023
Vakuutusjuristi Petteri Pitkämäelle suurkiitos neuvoista, jotka auttoivat minua kääntämään vakuutusyhtiön kielteisen korvauspäätöksen myönteiseksi. Vakuutusyhtiö hylkäsi kahdesti hakemukseni tapauksessa, joka oman käsitykseni kuuluu kotivakuutuksella korvattaviin vahinkoihin. Olin jo luovuttamassa, mutta Pitkämäen antamien vinkkien siivittämänä valitin päätöksestä vakuutusyhtiön asiakasasiamiehelle. Valitus meni läpi, ja vakuutusyhtiö korvasi vahingot vaatimukseni mukaisesti. Ilman vakuutusjuristin teräviä huomioita sekä vaimoni patistelua olisin jäänyt nuolemaan näppejäni.
Jari Mäkelä
Jari Mäkelä
03/10/2023
Hyviä asiantuntevia vinkkejä. Vakuutusyhtiön päätös muuttui, kun kyseenalaistin heidän toimintansa. Kiitos Petteri!
Rauli Oinonen
Rauli Oinonen
05/07/2023
Vakuutusjuristi Pitkämäki Oy on hoitanut puolestani kuluttajariitatilannetta vakuutusyhtiön kanssa. Petteri on osoittautunut syväosaajaksi, kärsivälliseksi ja neuvokkaaksi vakuutusriitojen asioissa. Hän voitti kaikissa argumenteissa ja sai lautakunnan yksimielisen myönteisen päätöksen vaikka vastapuoli käytti ylkopuolisia asiantuntijoita tukenaan. Suosittelen.
Maarja Rammul
Maarja Rammul
23/05/2023
Hain apua kielteisen vakuutusyhtiön päätökseen kotivahingon osalta. Asianajaja laatisi uudelleenkäsittelypyynnön ja päätös sai oikaistu. Erittäin nopea ja asiallinen kokemus Petteri Pitkämäkistä.
Juha Kari
Juha Kari
22/05/2023
Ammattimaista apua vakuutusyhtiöiden korvausasioiden selvittelyyn. En olisi itse yksin kyennyt asioita selvittämään ja järjestelemään juridisesti yhtä hyvin. Kiitokset hyvästä työstä ja lämpimät suositukset Petterille.
martina houtsonen
martina houtsonen
20/03/2023
Asiantuntevaa palvelua ja vakuutusalan erityisosaamista.
Sebastian Franckenhaeuser
Sebastian Franckenhaeuser
14/12/2022
Erittäin asiantuntevaa lakipalvelua ja neuvontaa vakuutusasioissa. Suosittelen lämpimästi!
Jaakko sydänmaanaho
Jaakko sydänmaanaho
29/06/2022
Pasi Anssi Laine
Pasi Anssi Laine
22/05/2022
Vakuutusjuristi Pitkämäki hoiti purjeveneeseemme liittävän haastavan telakointivahingon erittäin hyvin. Vakuutusyhtiö vaati meiltä 25 % osuutta merkittävistä korjauskustannuksista vedoten useisiin lausunnonantajiin sekä mm. puolueettomaan venetarkastajan lausuntoihin. Myös oma venekerhomme oli meitä vastaan. Pitkämäki ei näistä säikähtynyt vaan perehtyi tapahtuneeseen huolellisesti ja tarkasti. Vakuutusyhtiö ei muuttanut oikaisupyynnöstä huolimatta kantaansa ja vakuutusjuristi Pitkämäki vie asian vakuutuslautakuntaan josta muutamien lausuntopyyntöjen jälkeen tuli meille positiivinen päätös, jossa tuo 25 % meille vaadittu korjauskulu ei ole aiheellinen. Saimme Pitkämäen ammattitaidon avulla merkittävän säästön ja ennenkaikkea huomasimme, ettei vakuutusyhtiön näkemykset ole aina oikeita. Voimme vilpittömästi suositella Vakuutusjuristi Pitkämäkeä haastavien vakuutusasioiden ongelmanratkaisuun. Pasi & Minna Laine
Alina Mustonen
Alina Mustonen
07/02/2022
Heti huomaa, että hyvin ammattilainen lähestyminen asiaan. Suosittelen ????

*Palvelun ruuhkautumisen vuoksi ilmainen arvio on mahdollista, mikäli korvaamatta jääneen vahingon määrä on vähintään 2 500 euroa.

Millainen vahinko on tapahtunut ja miksi vakuutusyhtiö ei suostu korvaamaan vahinkoa?

Olen lukenut tietosuojaselosteen, sekä hyväksyn, että tietojani käytetään ja säilytetään asiakassuhteen hoitoa varten:

Jos lomake lähetettiin onnistuneesti, sinut ohjataan uudelle sivulle. Voit vaihtoehtoisesti myös lähettää samat tiedot sähköpostilla toimisto (a) vakuutusjuristi.fi

ILMAISEN ARVIOPYYNNÖN LOMAKE.

*Palvelun ruuhkautumisen vuoksi ilmainen arvio on mahdollista, mikäli korvaamatta jääneen vahingon määrä on vähintään 2 500 euroa.

Millainen vahinko on tapahtunut ja miksi vakuutusyhtiö ei suostu korvaamaan vahinkoa?

Olen lukenut tietosuojaselosteen, sekä hyväksyn, että tietojani käytetään ja säilytetään asiakassuhteen hoitoa varten:

Jos lomake lähetettiin onnistuneesti, sinut ohjataan uudelle sivulle. Voit vaihtoehtoisesti myös lähettää samat tiedot sähköpostilla toimisto (a) vakuutusjuristi.fi

MITEN USEIN PALVELUSTANI ON APUA?

Muuttiko vakuutusyhtiö korvauspäätöstään?

”Vuosina 2021-2023 päättyneistä toimeksiannoista onnistuin 70 % tapauksista kääntämään vakuutusyhtiön kielteisen korvauspäätöksen. Mikäli päätöksen oikaisuun oli mielestäni kohtalaiset tai hyvät mahdollisuudet, päätös kääntyi 86 % tapauksissa.

Vertailun vuoksi FINEn vuonna 2022 käsittelemistä asioista päätös kääntyi keskimäärin 33 % tapauksista.

Kyse ei ole suinkaan siitä, että saan kaikki päätökset käännettyä. Onnistumisprosentti osoittaa kuitenkin sen, että jos asiassa on mielestäni perusteita lähteä hakemaan muutosta, kyseinen arvio pitää melkein täydellisesti paikkansa.

Ilmaisen arvion pyytäminen kannattaa siis aina.”

YLI 33 % VAKUUTUSYHTIÖIDEN
PÄÄTÖKSISTÄ ON VIRHEELLISIÄ

Vuonna 2022 Vakuutuslautakuntaan asti saapuneista tapauksista 33 % on ollut virheellisiä, eli niissä on päädytty joko sovintoon taikka lautakunta on suosittanut vakuutusyhtiötä muuttamaan päätöstään (FINE vuosikertomus 2022, s. 22). Virheellisten päätösten osuus on pysynyt hyvin samana myös aikaisempina vuosina FINEn vuosikertomuksien mukaan.

Koska moni tyytyy vakuutusyhtiön kielteiseen päätökseen, eikä jaksa taistella vakuutusyhtiötä vastaan Vakuutuslautakuntaan asti, tämä tarkoittaa sitä, että todellisuudessa reilusti enemmän kuin 33 % vakuutusyhtiön korvauspäätöksistä on virheellisiä.

FINE vuosikertomus 2022

ARVION PYYTÄMINEN ON

HELPPOA JA ILMAISTA

ARVION PYYTÄMINEN ON HELPPOA JA ILMAISTA

01. TÄYTÄ OHEINEN LOMAKE

Korvauspäätöksen arviointiin riittää yleensä yleisluontoinen kuvaus vahingosta. Yksityiskohtaisimman vastauksen saat kuitenkin liittämällä mukaan vakuutusyhtiön korvauspäätöksen, mutta se ei ole välttämätöntä.

02. ARVIOIN KORVAUSPÄÄTÖKSEN

Olen hoitanut yritys- ja kuluttaja-asiakkaiden vahinkoja yli 5 vuotta, joten minulla on laaja kokemus vakuutusyhtiöiden korvauslinjoista, oli kyse esimerkiksi omaisuuden rikkoutumisesta taikka vastuuvahingosta.

03. SAAT VAHVISTUKSEN, ONKO PÄÄTÖS OIKEIN

Saat ilmaisen arvion sähköpostilla ja sen perusteella näet heti, onko vakuutusyhtiön päätös ehtojen ja pakottavan lainsäädännön mukainen. Sen jälkeen pystyt tekemään faktoihin perustuen päätöksen, haluatko antaa minulle toimeksiannon asian korjaamiseksi.

MIKSI VALITA MINUT?

+1325 työpäivää pelkkiä vakuutusasioita, +1000 hoidettua korvauspäätöstä, +100 ulkoa opeteltua kirjaa, kymmeniä lausuntopyyntöjä Vakuutuslautakuntaan, 4 tutkintoa ja yksi tavoite – oikean korvauksen saaminen vakuutusyhtiöstä.

Vakuutusjuristi Pitkämäki Oy on pelkkiin vakuutusriitoihin erikoistunut lakiasiaintoimisto. Ajan asiaasi sinun puolestasi asioissa, joissa tiedän olevani parhaimmillani.

”Perustin vakuutusriitoihin erikoistuneen lakiasiaintoimiston, koska olen viiden vuoden aikana vakuutusalalla nähnyt, miten moni korvauspäätös on virheellinen. Päätöksen oikeellisuutta on kuitenkin vaikea, ellei jopa mahdotonta arvioida, ellei ole alan asiantuntija.

Mielestäni kaikilla tulee olla oikeus ehtojen mukaiseen korvaukseen. Olen niin luottavainen kykyihini auttaa vakuutusriidoissa, että tarjoan alustavan arvion täysin ilmaiseksi.”

Petteri Pitkämäki,
Perustaja, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, OTM

JULKAISUT

Olen vuonna 2023 kirjoittanut yhdessä kollegani kanssa kirjan yrityksien taloudellisista erikois- ja vastuuvakuutuksista. Käymme kirjassa läpi pääasiat seuraavista yritysvakuutuksista:

 • Varallisuusvastuuvakuutus
 • Konsulttivastuuvakutuus
 • Ammatillinen vastuuvakuutus (Professional Indemnity, PI)
 • Pääomasijoitusyhtiön vastuuvakuutus (Investment Management Insurance)
 • Johdon vastuuvakutuus (D&O)
 • Rikosvakuutus
 • Kidnappaus- ja lunnasvakuutus (K&R)
 • Fuusioden ja yrityskauppojen vakuutus (M&A ja W&I)

Kirja sisältää havainnollistavia esimerkkejä vakuutuksien käyttötarkoituksesta sekä rajoitusehtojen soveltamisesta. Näiden lisäksi siinä esitellään olennaisia korkeimman oikeuden tuomioita sekä Vakuutuslautakunnan suosituksia vahingonkorvausvastuun syntymiseen ja rajoitusehtojen soveltamiseen liittyen.

Kirjan on julkaissut Aalto University Executive Education Oy, ex-FINVA). Aalto on julkaissut suurimman osan vakuutusalan perusteoksista.

USEIN KYSYTTYÄ

Lakipalveluiden hinta on 310 €/h (sis. 24 % alv.). Vahingon alustava arvio on aina ilmainen, ellei se johda toimeksiantoon. Mikäli toimeksianto syntyy, arvioon käytetty aika laskutetaan sovitun hinnoittelun mukaisesti.

Vahinkoasian hoidossa on mahdollista sopia myös toimenpidekohtaisesta palkkiosta (esimerkiksi korvauspäätöksen oikeellisuuden arviointi) tai onnistumispalkkiosta, jossa palkkio on prosenttiosuus voitettavasta intressistä ja se veloitetaan vain, mikäli vakuutusyhtiö suorittaa lisäkorvauksia.

Ei. Sekä vakuutusyhtiön sisäiset muutoksenhakukeinot kuin myös Vakuutuslautakuntaan (FINE) tehtävät valitukset ovat ilmaisia.

Tämän vuoksi on aina järkevämpää käyttää kyseiset muutoksenhakukeinot ensin, ennen vakuutusyhtiön haastamista oikeuteen.

Valitettavasti vakuutusyhtiön vahinkokäsittelijät ovat pääsääntöisesti ylityöllistettyjä vakuutusyhtiöiden tehostaessa toimintaansa vuosi toisensa jälkeen. Tämän seurauksena käsittelijöille ei aina jää riittävästi aikaa vahingon perusteelliseen selvittämiseen ja sen seurauksena riski virheellisen päätöksen saamiseen kasvaa. Mikäli päätös on ollut virheellinen, vakuutusyhtiön käsittelijät kyllä oikaisevat sen mieluusti ja korvauksien saamiseen auttaa tietysti se, mitä paremmin päätöksen virheellisyyden pystyy perustelemaan.

Uusi päätös saadaan nopeammin vakuutusyhtiöstä kuin Vakuutuslautakunnasta, joten vakuutusyhtiön sisäiset muutoksenhakukeinot onkin aina syytä käyttää ensin.

Vakuutuslautakunnalla on pitkät perinteet suositusten antajana vakuutusriitoja koskevissa asioissa. Vaikka kyse ei ole sitovista päätöksistä, valtaosa vakuutusyhtiöistä noudattaa lautakunnan suosituksia (99 % vakuutusyhtiöistä, FINEn v. 2019 vuosikertomus).

Kyse ei ole myöskään siitä, että FINE suosisi vakuutusyhtiöitä ratkaisukäytännössään (n. 36 % vakuutusriidoista suositeltiin korvauspäätöksen muuttamista taikka asia päättyi sovintoon).

Vakuutuslautakunta antaakin säännönmukaisesti suosituksia, joiden seurauksena vakuutusyhtiöt muuttavat heidän korvausperiaatteitansa.

Vakuutusyhtiön sisäisissä muutoksenhakukeinoissa asiaan vaikuttaa eniten vahinkokäsittelijöiden työtilanne. Uusi päätös saadaan yleensä 1-6 viikon sisällä, mutta aika on pidempi mm. jos kyse on monimutkaisesta asiasta tai mikäli päätöksellä on vaikutuksia vakuutusyhtiön korvauslinjaan.

Vakuutuslautakuntaan (FINE) tehtävien lausuntopyyntöjen osalta suositus saadaan tyypillisesti 6 – 9 kk kuluessa.

Vakuutusyhtiön tulee korvauspäätöksen yhteydessä toimittaa muutoksenhakuohjeistus, josta ilmenee ehdottomat määräajat uudelleenkäsittelypyynnön tekemiselle.

Muutoksenhaun määräajat vaihtelevat eri vakuutuslajeissa, mutta vapaaehtoisissa vahinkovakuutuksissa se on 3 vuotta korvauspäätöksestä. Erityisesti lakisääteisten vakuutusten muutoksenhakuajoissa ja vahinkoilmoituksen tekemisen ajankohdassa kannattaa olla tarkkana, sillä muutoksenhakuaika voi olla yllättävän lyhyt.

Lisäksi vakuutusyhtiöiden sisäisissä muutoksenhakukeinoissa voi olla lyhyempiä muutoksenhakuaikoja, mutta se ei estä asian saattamista Vakuutuslautakunnan ratkaistavaksi tuon 3 vuoden kuluessa.

Yksinkertaisimmillaan vakuutusyhtiön päätös saadaan oikaistua yhdellä sähköpostilla, jolloin asiaan käytetty aika on n. 5-8 h. Tyypillisen toimeksiannon hoitamiseen aikaa menee n. 10-20 h ja monimutkaisissa tai Vakuutuslautakuntaan vietävissä asioissa yleensä n. 20-30 h.

Mikäli oikeusturvavakuutus kattaa riidan, sieltä saatavan korvauksen jälkeen maksettavaksi jää keskimäärin n. 500-800 €.

Valtaosalla löytyy oikeusturvavakuutus osana kotivakuutusta. Oikeusturvavakuutus voi olla myös osa liikenne- tai kaskovakuutusta.

Mikäli kyseinen vakuutus siis löytyy, se voi kattaa juristin kuluja myös vakuutusriidan hoitamisesta. Toimeksiantoon sisältyy automaattisesti korvauksien hakeminen oikeusturvavakuutuksesta.

Kyllä, oli syy mikä tahansa. Voit peruuttaa toimeksiannon palauttamalla peruuttamislomakkeen tai esimerkiksi lähettämällä asiasta sähköpostin toimisto@vakuutusjuristi.fi

Käräjäoikeuskäsittelyn asianajokulut yksinkertaisessa vakuutusriidassa voivat olla noin 5.000 €, mutta haastavampien tapausten osalta lähempänä 10.000 €.

Näiden omien kulujen lisäksi on myös riski vastapuolen kulujen korvaamisesta, koska lähtökohtaisesti hävinnyt osapuoli maksaa myös voittaneen osapuolen asianajokulut. Kuluriski on silloin todellisuudessa 10.000-20.000 € pelkästään käräjäoikeuskäsittelyn osalta. Tämä huomioiden ei ole järkevää sivuuttaa yllä mainittuja ilmaisia muutoksenhakukeinoja, joiden osalta kuluriski on murto-osa käräjäoikeuskäsittelystä, koska korvauspäätös suurella todennäköisyydellä saadaan oikaistua ilman kallista käräjöintiä.