Kolari työmatkalla omalla autolla – kuka korvaa?

Kolari työmatkalla omalla autolla – kuka korvaa?

Työmatkan aikana tapahtuneesta kolarista aiheutunut henkilövahinko voidaan korvata työnantajan ottamasta työtapaturmavakuutuksesta taikka kolariin osallisen ajoneuvon liikennevakuutuksesta.

Jos kolari oli toisen ajoneuvon syytä, oman auton vahinko voidaan korvata sen liikennevakuutuksesta. Työnantajalla ei siis ole velvollisuutta korvata oman autosi vahinkoa, vaikka et itse olisikaan ollut kolariin syyllinen.

Työmatkan aikana sattunut vahinko korvataan ensisijaisesti työnantajan vakuutuksesta, mutta jos se ei korvaa vahinkoa lainkaan tai joltain osin, korvauksia voi sen jälkeen hakea liikennevakuutuksesta.

On tärkeää, että vahinkoilmoituksen tekee aina siis myös liikennevakuutukseen, eikä pelkästään työnantajan vakuutukseen.

Käyn tässä artikkelissa tiiviisti läpi, milloin mikäkin vakuutus korvaa vahingon sekä miten korvauksien hakemisessa kannattaa edetä.

Kolarin korvaukset työnantajan tapaturmavakuutuksesta

Työnantajan ottama työtapaturma- ja ammattitautivakuutus korvaa työntekijän työssä, työmatkalla tai työhön liittyvässä tilanteessa sattuneet tapaturmat.

Se siis kattaa myös tilanteet, mikäli joudut onnettomuuteen tai kolariin työmatkalla. Työmatkan aikana sattuneiksi katsotaan myös vahingot, vaikka olisit vähäisessä määrin poikennut reitiltä työntekopaikan ja kodin välillä.

Mikäli vahinko on vakuutuksesta korvattava, siitä katetaan muun muassa hoitokulut, ansionmenetys, kuntoutus sekä mahdolliset haittakorvaukset pysyvästä vammasta tai työkyvyttömyydestä.

Korvauksia haetaan siltä vakuutusyhtiöltä, jonka kautta työnantaja on vakuutuksen ottanut. Sinun tulee ilmoittaa vahingosta työnantajalle heti, kun se on olosuhteet huomioiden mahdollista.

Työnantajan tulee puolestaan toimittaa vahinkoilmoitus mahdollisimman pian vahingon sattumisen jälkeen, viimeistään kymmenen päivän kuluessa.

Vahinkoilmoituksessa on tärkeää huomioida tapahtuman tarkka kuvaus, päivämäärä, kellonaika ja paikka. Lisäksi siinä on syytä mainita, miten autolla kolarointi liittyi työmatkaan. Jos kyse oli suorasta matkasta kodin ja työpaikan välillä, kodin ja työpisteen osoitteiden kertominen yleensä riittää työtapaturman toteamiseksi.

Vaikka työnantajallasi onkin velvollisuus tehdä vahinkoilmoitus asiasta työtapaturmavakuutukseen, sinun kannattaa tehdä aina erikseen vahinkoilmoitus myös ajoneuvon liikennevakuutukseen.

Korvaako auton vakuutus, jos kolaroi toisen omistaman auton?

Korvaukset liikennevakuutuksesta

Liikennevakuutus on pakollinen vakuutus, josta voidaan korvata kolareista aiheutuneita vahinkoja kuljettajalle, matkustajalle, auton ulkopuolisille henkilöille sekä myös kolariin osallisille autoille.

Liikennevakuutus on kuitenkin toissijainen suhteessa lakisääteiseen työtapaturma- ja ammattitautivakuutukseen. Työmatkan aikana sattuneesta kolarista pitää siis hakea korvauksia ensin työtapaturmavakuutuksesta.

Mikäli työtapaturmavakuutus ei korvaa jotain vahinkoon liittyviä kulua tai vaatimusta, niihin voi hakea korvauksia ajoneuvon liikennevakuutuksesta. Samasta vahingon osasta ei voi saada korvauksia molemmista vakuutuksista, mutta liikennevakuutuksesta voi siis korvata niitä osuuksia vahingosta, joita työtapaturmavakuutus ei korvannut.

Luonnollisesti mikäli kolaria ei katsottaisi työtapaturmaksi, vahingon kaikkiin kuluihin voi silloin vaatia korvauksia liikennevakuutuksesta.

Liikennevakuutuksesta voidaan kattaa esimerkiksi kolarin seurauksena syntyneet hoitokulut, ansionmenetyksen, auton seisontapäivät, kipu- ja särkykorvaukset sekä pysyvästä haitasta johtuvat korvaukset.

Monissa tapauksissa liikennevakuutuksesta saa myös helpommin korvauksia, kuin työtapaturmavakuutuksesta. Sen käyttäminen onkin aina hyvä keino, jos työtapaturmavakuutus ei korvaa vahinkoa.

Oman ajoneuvon vahinkoja ei kuitenkaan korvata, jos liikennevahinko todetaan sinun aiheuttamaksesi. Tällöin vahingot voidaan korvata ajoneuvosi omasta kaskovakuutuksesta, jos siihen sisältyy törmäys- tai kolariturva.

Toisaalta jos kolari oli toisen ajoneuvon syytä, myös oman autosi vahingot korvataan silloin syyllisen ajoneuvon liikennevakuutuksesta.

Vahinkoilmoituksessa on tärkeää antaa tarkat tiedot tapahtumasta, kuten ajankohta, tapahtumapaikka ja olosuhteet. Lisäksi ilmoitukseen liitetään tiedot osallisista, ajoneuvoista ja mahdollisista silminnäkijöistä.

Mitä jos toinen ei suostu tekemään vahinkoilmoitusta omaan liikennevakuutusyhtiöönsä?

Vahinkoilmoituksen mukaan kannattaa lisätä valokuvia onnettomuuspaikasta, ajoneuvojen vaurioista sekä mahdollisten silminnäkijöiden yhteystiedot. Poliisiraportti, jos sellainen on tehty, nopeuttaa usein korvauskäsittelyä.

Yksityiskohtaisesti täytetty vahinkoilmoitus nopeuttaa korvausten käsittelyä ja auttaa välttämään lisäselvityksiä. Vaillinaiset tiedot viivästyttävät usein vahinkoprosessia, joten ilmoitukseen kannattaa aina panostaa.

Miten työmatkalla tapahtuneen kolarin käsittely käytännössä etenee?

Asian voi tiivistää seuraavasti:

  1. Ilmoita kolarista työnantajalle, joka tekee vahingosta työtapaturmailmoituksen työnantajan vakuutusyhtiöön
  2. Tee kolarista vahinkoilmoitus oman ajoneuvosi liikennevakuutukseen ja kehota vahingon muita mahdollisia osapuolia toimimaan samoin
  3. Mene työnantajan ohjeistuksen mukaiselle työterveys- tai muulle lääkärille
  4. Toimita selvitys tapaturmasta aiheutuneista kuluista työnantajan vakuutusyhtiölle korvauksien saamiseksi
  5. Mikäli työnantajan vakuutus ei korvaa vahinkoa kokonaan tai joltain osin, toimita samat vaatimukset oman autosi liikennevakuutusyhtiölle tai vahinkoon syyllisen osapuolen liikennevakuutusyhtiölle.

Mikäli työtapaturmavakuutuksien korvauksesta ei suoriteta riittäviä korvauksia, eikä myöskään vakuutusoikeus suosita työnantajan vakuutusyhtiötä maksamaan niitä, korvauksien saaminen on tämän jälkeenkin mahdollista liikennevakuutuksesta.

Liikennevakuutusyhtiöltä voi nimittäin hakea korvauksia vielä sen jälkeenkin, kun vakuutusoikeus on kieltäytynyt maksamista niitä työtapaturmavakuutuksesta.

Kuitenkin aina jos vakuutusyhtiö kieltäytyy maksamasta korvauksia, päätökseen ei kannata tyytyä vaan pyytää siihen juristin ilmainen arvio.

Kuinka nopeasti vahinkoilmoitus tulee tehdä, jotta ei menetä oikeutta korvauksiin?

Petteri Pitkämäki
Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, OTM

puh. 045 7833 2771

Vakuutusjuristi Pitkämäki Oy on lakiasiaintoimisto, joka on erikoistunut vakuutusriitojen ratkaisuun. Hoidamme laaja-alaisesti yksityishenkilöiden ja yritysten vakuutusriitoja eri vakuutuslajeissa ja varmistamme, että saat aina vakuutusehtojen sekä pakottavan lainsäädännön mukaiset korvaukset.

EIKÖ VAKUUTUSYHTIÖ KORVANNUT VAHINKOA?