Kolari ylinopeudella – vakuutuskorvaukset
Ylinopeudella ajettu kolari voi vähentää sekä liikenne- että kaskovakuutuksesta maksettavaa korvausta 20–100 %. Vakuutusyhtiöllä ei kuitenkaan ole kaikissa tilanteissa oikeutta vähentää korvausmäärää, vaikka ylinopeutta olisikin ajettu. Mikä tahansa ylinopeus ei siis vaikuta korvauksiin, vaan kyse täytyy olla merkittävästä ylinopeudesta.
Käyn tässä artikkelissa läpi tilanteet liikenne- ja kaskovakuutuksen osalta, joissa ensinnäkin korvausmäärää voidaan alentaa sekä toiseksi, miten paljon vakuutusyhtiö voi jättää vahingosta silloin korvaamatta.
Ylinopeuden vaikutus kaskovakuutuksen korvauksiin
Tyypillisesti autoon ilmestyy uusia kolhuja esimerkiksi parkkipaikalla, mutta kaskosta voi saada korvauksia myös silloin, kun auto vaurioituu tieltä suistumisen taikka törmäyksen seurauksena.
Kaskosta voidaan kuitenkin siis korvata oman autosi vahinkoja sekä silloin, kun kolaroit itse autosi kuin myös tilanteissa, joissa sinut katsotaan syylliseksi liikennevahinkoon.
Tietysti jos vahinko aiheutuu kolarista toisen ajoneuvon kanssa, mutta toinen auto on syyllinen kolariin, vahinko käsitellään syyllisen ajoneuvon liikennevakuutuksesta. Tästä lisää alempana liikennevakuutusta käsittelevän otsikon alta.
Olen kirjoittanut liikenne- ja kaskovakuutuksen korvauseroista oman artikkelin, josta löydät lisätietoa asiasta.
Laajemmista kaskovakuutuksista voidaan siis korvata ylinopeuden vuoksi tapahtuneesta kolarista, törmäyksestä taikka tieltä suistumisesta omalle ajoneuvolle aiheutuneita vahinkoja.
Jotta kaskosta voisi kuitenkin saada kyseissä tilanteissa korvauksia, autosta pitää tietysti löytyä riittävän kattava kasko.
Kokosinkin alle vertailuun Fennian, Ifin, LähiTapiolan, Pohjantähden, Pohjola Vakuutuksen, POP Vakuutuksen sekä Turvan kaikki kaskovakuutukset vuonna 2025 siltä osin, kattavatko ne kolareista, törmäyksistä taikka tieltä suistumisesta aiheutuneita vahinkoja.

Vertailusta näkee heti, että yhdenkään vakuutusyhtiön suppeimmasta kaskosta ei korvata kolareita taikka tieltä suistumisia. Toisaalta jos vakuutus ei ole suppein, eli toisin sanoen halvin mahdollinen, niin silloin tällaiset vahingot voivat olla kaskosta korvattavia.
Kuten kaikki tietää, se ei kuitenkaan takaa sitä, että vakuutusyhtiö korvaisi aina kyseiset vahingot.
Käydäänpä siis tyypilliset ylinopeustilanteet ja niiden korvaukset läpi.
Kolari parkkipaikalla – kuka maksaa?
A) Vakuutusyhtiön oikeus korvausmäärän vähentämiseen
Kaskovakuutuksen ehdoissa on lueteltu tiettyjä toimintatapoja ja suojeluohjeita, joita tulee noudattaa täysimääräisen korvauksen saamiseksi.
Tällaisia menettelyohjeita voivat olla esimerkiksi se, ettei autolla saa ajaa tiellä, joka on kokonaan veden peitossa, ettei auton avaimia saa jättää ravintolan pöydälle ja poistua paikalta auton varkausriskin vuoksi, tai että autolla ajaessa tulee luonnollisesti noudattaa liikennesääntöjä.
Mikäli vakuutusehdoissa mainittuja tai siinä viitattuja muita sääntöjä autolla ajamista koskien ei ole noudatettu, vakuutusyhtiöllä voi olla oikeus tehdä korvausmäärään vähennys tai huonoimmassa tapauksessa jättää vahinko korvaamatta kokonaan.
Lisäksi vakuutussopimuslain 30 §:n mukaan jos vahinko on aiheutettu törkeästä huolimattomuudesta, vakuutusyhtiö voi vähentää korvausmäärää tai evätä sen jopa kokonaan. Tyypillisesti ylinopeudesta aiheutuneissa vahingoissa vakuutusyhtiö vetoaakin juuri tähän lain kohtaan.
Jos kolari tai tieltä suistuminen on aiheutunut ylinopeuden vuoksi, vakuutusyhtiöllä voi olla oikeus vähentää korvausmäärää 20–50 %. Korvauskäsittelijä ei siis voi vapaasti valita itse haluamaansa prosenttilukua väliltä 0–100 %, vaan lähtökohtaisesti vähennys on enintään tuon 50 %.
Mikäli ylinopeus on kuitenkin ollut huomattavaa tai poikkeuksellisen törkeää muut vallitsevat olosuhteet huomioiden, vakuutusyhtiö voi jättää räikeimmissä tapauksissa jopa koko vahingon korvaamatta, eli vähennys on 100 %.
Ylinopeuden tulla myös aina olla syy-yhteydessä tapahtuneeseen vahinkoon, eli toisin sanoen vahinko aiheutui tai sen syntymiseen myötävaikutti merkittävästi ajoneuvon nopeus. Sillä ei siis ole esimerkiksi merkitystä, mikäli autolla ajettiin ylinopeutta 30 minuuttia aiemmin, jos kolaria ennen nopeus oli kuitenkin liikennerajoitusten mukainen.
Nyt varmasti mietitkin jo, että missä ylinopeuden raja sitten menee, jolloin korvausmäärää voidaan vähentää?
Olennaista ei ole ajoneuvojen absoluuttinen ylinopeus kilometreissä, vaan se, miten paljon vallitseva nopeusrajoitus on ylitetty.
Silläkään ei ole merkitystä, saitko poliisilta ylinopeudesta sakon, onko sinua kohtaan nostettu asiasta syyte, tai tuomittiinko sinut mahdollisesti jopa oikeudessa liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.
Vakuutuskorvauksia arvioidaan nimittäin aina itsenäisesti ja nimenomaan vakuutusehtojen ja vakuutussopimuslain näkökulmasta. Mahdollisilla rikosoikeudellisilla seuraamuksilla ei ole suoraa oikeusvoimavaikutusta vakuutuskorvauksiin tai niiden arvioimiseen.
Monesti lopputulema voi kyllä olla samanlainen, mutta se ei ole mikään automaatio.
Voi nimittäin olla, että oikeudessa tuomitaan liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ylinopeuden vuoksi, mutta vakuutuskorvauksiin kyseinen tuomio ei vaikuta millään tavalla.
Kokemukseni mukaan vakuutusyhtiöt kuitenkin monesti ottavat esimerkiksi törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen asiaa enempi ajattelematta perusteeksi vähentää kaskon korvausmäärää.
Se ei edellä läpikäymäni mukaisesti kuitenkaan ole aina oikein, jolloin vakuutusyhtiön päätös voi olla väärin. Jos vakuutusyhtiö ei korvaa koko vahinkoa tai tekee siihen jonkin vähennyksen, asiaan kannattaakin aina pyytää juristin ilmainen arvio.
B) Lievä 0–30 % ylinopeus
Kaikilla on varmasti joskus käynyt niin, että nopeusrajoitus vaihtuu tai on vaihtunut yllättäen ja yhtäkkiä muun liikenteen seassa huomaakin ajavansa liian kovaa.
Tai sitten ohitustilanteessa vauhtia ottaa reilummin, jotta alta pääsee nopeammin pois. Vauhti voi olla silloin hetkellisesti suurempi, kuin mitä liikennesääntöjen mukaan saisi olla.
Jos sitten tässä vaiheessa tapahtuu kolari tai tieltä suistuminen, kun ajoneuvon nopeus on ollut enintään 30 %:ia sallittua ajonopeutta korkeampi, tuleeko heti vähennys korvauksiin?
Ei suinkaan.
Ja jos ollaan tarkkoja, niin ylinopeuden syyllä ei ole monesti merkitystä, vaan olennaista ajoneuvon nopeus välittömästi ennen vahinkoa.
Otetaan muutama käytännön esimerkki.
Esimerkki – ylinopeus 40 km/h nopeusrajoitusalueella
A ajaa aurinkoisella kesäsäällä 40 km/h nopeusrajoitusalueella ja ohitustilanteessa ajoneuvon nopeus kohoaa 50 km/h, kun auto lähtee yllättäen alta ja törmää puuhun.
Ajoneuvon nopeus ennen vahinkoa on ylittänyt sallitun nopeusrajoituksen 25 %:ia, joten vakuutusyhtiö ei voi tehdä ylinopeuden perusteella vähennystä kaskon korvausmäärään.
Koska suurin sallittu nopeus ylittyi vain 25 %:ia, vakuutusyhtiöllä ei ole oikeutta tehdä korvausmäärään vähennystä.
Esimerkki – ylinopeus 120 km/h moottoritiellä
Juhannusiltana perinteinen suomalainen kesäsää muistuttaa itsestään hyvin pienen tihkusateen muodossa samalla, kun A ajaa moottoritiellä kotia kohti.
Ketään muuta ei vaikuta olevan samaan aikaan liikkeellä, joten A laittaa ajoneuvon vakionopeudensäätimen kohtaan 145 km/h. Hän yrittää ottaa kahvia mukinpidikkeestä, kun se yllättäen läikkyy jaloille, jolloin auto suistuu tieltä.
Ajoneuvon nopeus ennen vahinkoa on ylittänyt sallitun nopeusrajoituksen 21 %:ia. Vakuutusyhtiö ei voi tehdä ylinopeuden perusteella vähennystä kaskon korvausmäärään.
Jälkimmäisessä esimerkissä olisi myös oma kysymys siltä osin, oliko ylinopeus edes syy-yhteydessä vahinkoon.
Vahinkohan aiheutui sen vuoksi, että kuuman kahvin läikkyminen aiheutti kolarin. Voi olla, että vakuutusyhtiötä kiinnostaisi kahvin läikkymisen tarkempi syy, sillä kuljettajan tulee kuitenkin pitää katse tiellä ajoneuvon turvalliseksi kuljettamiseksi.
Yksityiskohdista riippuen vakuutusyhtiöllä voisi siten olla mahdollisuus vähentää tässä jälkimmäisessä tapauksessa korvausmäärää, mutta se ei silloin johtuisi ylinopeudesta, vaan siitä, että ajoneuvoa kuljetettiin huolimattomasti.
Vakuutuslautakunta, joka antaa ratkaisusuosituksia myös kaskovakuutuksien korvauksia koskeviin riitoihin, on ottanut kantaa enintään 30 %:n ylinopeustilanteiden korvauksiin kantaa muun muassa seuraavissa tapauksissa.
VKL 538/07 – 105 km/h nopeus 80 km/h nopeusrajoitusalueella
A ajo kertomansa mukaan oli 105 km/h nopeutta hiekkatiellä, jonka nopeusrajoitus oli 80 km/h. Auton kyydissä olleet matkustajat arvioivat nopeudeksi 80–120 km/h. A menetti auton hallinnan loivassa kaarteessa, mikä johti auton suistumiseen tieltä. Auto pyöri ilmalennon jälkeen katon kautta ympäri ja tuhoutui lunastuskuntoon.
Vakuutusyhtiö katsoi, että A oli syyllistynyt törkeään huolimattomuuteen, koska hän oli ajanut huomattavalla ylinopeudella hiekkatiellä ja menettänyt auton hallinnan. Vakuutusyhtiö katsoi, että ylinopeudella oli suora vaikutus vahingon syntyyn. Koska vakuutussopimuslain mukaan vakuutuskorvausta voidaan alentaa, jos vahingon katsotaan johtuneen törkeästä huolimattomuudesta, vakuutusyhtiö päätti korvata vahingosta vain 50 %:ia.
Lautakunta katsoi toimitettujen selvityksien perusteella A:n ajaneen 105 km/h nopeudella alueella, jossa rajoitus oli 80 km/h. Pelkästään kyseinen ylinopeus ei kuitenkaan lautakunnan mukaan kuitenkaan täyttänyt törkeän huolimattomuuden edellytystä.
Esitutkinta-aineiston mukaan keliolosuhteet olivat hyvät, eikä ajotilanne ollut poikkeuksellisen vaarallinen, eikä loivan mutkan ei katsottu lisäävän pojan huolimattomuuden astetta merkittävästi.
Lautakunta totesi, että vakuutusehdoissa ja laissa edellytetään törkeää huolimattomuutta korvauksen alentamiseksi, eikä tapauksen olosuhteissa ollut riittäviä perusteita pitää pojan toimintaa lain tarkoittamalla tavalla törkeän huolimattomana.
Lautakunta suositti, että vakuutusyhtiö maksaa täyden korvauksen ilman vähennystä
C) Merkittävä 30–50 % ylinopeus
Mikäli vahinko aiheutuu 30–50 %:n ylinopeuden seurauksena, vakuutusyhtiöllä ei siltikään ole aina oikeutta vähentää korvausmäärää.
Esimerkki – 50 % ylinopeus 40 km/h nopeusrajoitusalueella
A ajaa kirkkaana helmikuun päivänä sulaa ajotietä 60 km/h nopeudella 40 km/h nopeusrajoitusalueella.
Loivassa mutkassa ajoneuvon perä lähtee sulasta ajoradasta huolimatta luisumaan takarenkaiden pidon katoamisen vuoksi, jolloin auto liukuu ojaan. Törmäyksen seurauksena auton keula ja oikea ajovalo rikkoutuvat.
Ajoneuvon nopeus ennen vahinkoa on ylittänyt sallitun nopeusrajoituksen 50 %:ia, mutta tie on sula ja lämpötila plussan puolella.
Vakuutusyhtiö ei voi todennäköisesti tehdä ylinopeuden perusteella vähennystä kaskon korvausmäärään.
Tapauksessa olisi olennaista, että sääolosuhteet eivät ole olleet sellaiset, että ne olisi tullut jotenkin erikseen huomioida ajoneuvon nopeudessa. Sen vuoksi vakuutusyhtiöllä ei olisi todennäköisesti oikeutta tehdä korvauksiin vähennystä.
Rahoitusyhtiön auto lunastukseen – vakuutuskorvaukset
Hyvien sääolosuhteiden vaikutuksesta asian arvioimiseen oli kyse myös seuraavassa lautakunnan ratkaisussa.
FINE-009955 – 50 % ylinopeus nopeusrajoitukseen hiekkatiellä
Asiakas menetti takavetoisen Chevrolet Corvette -urheiluautonsa hallinnan kiihdyttäessään kaarteessa, minkä seurauksena ajoneuvo suistui tieltä ja vaurioitui.
Vakuutusyhtiön selvitysten perusteella auton nopeus oli vahinkohetkellä 60–75 km/h alueella, jossa nopeusrajoitus oli 40 km/h. Yhtiö katsoi, että ylinopeus ja voimakas kiihdytys aiheuttivat hallinnan menetyksen ja vahingon laajuuden. Yhtiö piti asiakkaan toimintaa törkeän huolimattomana ja alensi törmäysturvasta maksettavaa korvausta puolella.
Asiakas valitti päätöksestä, katsoen ajaneensa normaalilla varovaisuudella ja nopeusrajoituksen mukaisesti. Hän korosti tien olleen mahdollisesti liukas ja auton olleen hänelle vielä uusi ja arvaamaton. Asiakkaan mielestä vakuutusyhtiön selvitykset eivät osoittaneet hänen syyllistyneen törkeään huolimattomuuteen.
Vakuutusyhtiö pysyi päätöksessään, perustellen sen ajoneuvon suurella teholla, kuljettajan tietoisuudella sen suorituskyvystä ja riskialttiilla ajotavalla. Yhtiö katsoi asiakkaan ottaneen tarpeettoman riskin kiihdyttämällä voimakkaasti kostealla ja liukkaalla uudella asfaltilla sekä menettäneen hallinnan täysin omasta toiminnastaan johtuen.
Vakuutuslautakunta totesi, että vaikka ylinopeutta oli ollut, se ei ollut niin merkittävää, että se yksinään osoittaisi törkeää huolimattomuutta.
Lisäksi uuden tehokkaan auton hallinnan menetys yllättävässä tilanteessa ei ollut riittävä peruste katsoa vahinkoa aiheutetuksi törkeällä huolimattomuudella.
Lautakunta suositti, että vakuutusyhtiö maksaa asiakkaalle täyden korvauksen ajoneuvon vahingoista.
Tapauksesta voidaan todeta, että jopa 50 % ylitys suurimpaan sallittuun nopeuteen ei vielä tarkoita, että vakuutusyhtiöllä olisi oikeus vähentää korvausmäärää.
Auton ilkivalta – missä tilanteissa kasko korvaa vahingot?
D) Suuri 50–100 % ylinopeus
Selitykset käyvät monesti vähiin, mikäli auton kolaroi 50–100 %:n ylinopeudesta. Ja niin pitääkin, sillä vain hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa tuollaisen ylinopeuden voi katsoa olleen tarpeellista.
Tuollaisessa nopeudessa aiheutunut kolari tuntuu myös omassa rahapusissa.
Esimerkki – 70 % ylinopeus 100 km/h nopeusrajoitusalueella
Tammikuussa lunta tupruttaa hennosti, kun A:lla on kiire työmatkalta kotiin.
Viimeiset kilometrit ovat tuttuja, joten A kiihdyttää nopeutensa 100 km/h tunnissa, vaikka nopeusrajoitus on 60 km/h.
Yllättäen ajoura kapenee, kun aura-auton jäljiltä jäänyt lumipenkka on työntynyt osittain ajoradan puolelle. A törmää lumivalliin, jonka seurauksena autoon pohjaan tulee vaurioita.
Vakuutusyhtiöllä voi olla oikeus vähentää korvausmäärää 50 %:ia, mikäli ajoradan este olisi ollut havaittavissa nopeusrajoituksia noudattamalla ja jos auto olisi siten ollut mahdollista pysäyttää ennen tiellä olleeseen esteeseen törmäämistä.
Vakuutuslautakunnan ratkaisuissa yli 50 % ylitys sallittuun nopeusrajoitukseen on todennäköisesti johtanut korvausmäärän vähennykseen.
FINE-018676 – 75 % ylinopeus 60 km/h nopeusrajoitusalueella
B ajoi ulos tieltä väistäessään peuraa. Auto suistui ojaan, törmäsi talon sähkötolppaan ja pysähtyi keskelle tietä. Nopeusrajoitus vahinkopaikalla oli 60 km/h, ja B ilmoitti ajaneensa noin 65 km/h.
Vakuutusyhtiö katsoi B:n toimineen törkeän huolimattomasti ajetun ylinopeuden perusteella ja alensi korvausta 50 %:ia, koska rekonstruktiolaskelman mukaan auton todellinen nopeus oli ollut 99–122 km/h ja todennäköisimmin 104–108 km/h.
Vakuutuslautakunta katsoi, että B oli ajanut huomattavalla ylinopeudella, minkä vuoksi korvauksen alentaminen oli oikeutettua vakuutussopimuslain ja vakuutusehtojen perusteella.
Lautakunta ei suosittanut muutosta vakuutusyhtiön päätökseen vähentää ajoneuvon vahingon korvausmäärää 50 %:ia.
E) Törkeä +100 % ylinopeus
Vakuutusyhtiön tekemät vähennyksen korvausmäärään nousevat portaittain, mutta tietyn pisteen jälkeen vähennyksen määrä ei enää nouse, vaan koko vahinko jää korvaamatta.
Mitä suurempiin nopeusrajoituksien ylityksiin siis mennään, sitä todennäköisemmin vahingosta ei korvata mitään, kuten seuraava lautakunnan ratkaisu osoittaa.
FINE-056342 – 150 % ylinopeus 40 km/h nopeusrajoitusalueella
A ajoi 4.9.2022 henkilöautoa huomattavalla ylinopeudella, noin 100 km/h alueella, jossa nopeusrajoitus oli 40 km/h. Hän menetti ajoneuvon hallinnan loivassa kaarteessa, suistui vastaantulevan kaistan yli ojaan ja auto vaurioitui korjauskelvottomaksi. Onnettomuus tapahtui varhain aamuyöllä hyvissä keliolosuhteissa, eikä tilanteessa ollut muuta liikennettä.
Vakuutusyhtiö kieltäytyi korvaamasta vahinkoa kaskovakuutuksesta vedoten A:n törkeään huolimattomuuteen. Yhtiö perusteli päätöstään oikeuskäytännöllä ja vakuutuslautakunnan aiemmilla ratkaisuilla, joissa on katsottu, että huomattava ylinopeus voi oikeuttaa korvauksen epäämiseen.
Vakuutusyhtiön mukaan A:n käyttämä nopeus osoitti piittaamattomuutta vahinkoriskistä, minkä vuoksi korvauksen epääminen täysimääräisesti oli perusteltua.
Vakuutusyhtiö ei muuttanut päätöstään, vaikka A kiisti törkeän huolimattomuuden ja vetosi poliisin ratkaisuun, jonka mukaan kyseessä ei ollut törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen.
Vakuutuslautakunta arvioi, että A:n ajonopeus oli yli 2,5-kertainen sallittuun nopeusrajoitukseen nähden ja että hän oli menettänyt ajoneuvon hallinnan yksinomaan ylinopeuden seurauksena.
Lautakunta totesi, että hyvät liikenneolosuhteet saattoivat jonkin verran pienentää vahinkoriskiä, mutta ylinopeuden merkittävyys osoitti kuitenkin A:n törkeää huolimattomuutta.
Lautakunta katsoi, että vakuutusyhtiöllä oli oikeus evätä korvaus, eikä suositellut muutosta päätökseen.
Hyvilläkään sääolosuhteillakaan ei ole siis merkitystä asian arvioinnissa enää siinä vaiheessa, mikäli ylinopeus on ollut törkeää.
F) Sään ja muiden tekijöiden huomiointi pelkän ylinopeuden lisäksi
Yllä läpikäydyissä esimerkeissä ja lautakunnan suosituksissa sääolosuhteet olivat olleet hyvät, jonka vuoksi ylinopeuden vaikutusta vahingon syntymiseen voitiin arvioida pelkästään ylinopeuden perusteella.
Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö vakuutusyhtiöllä voisi koskaan olla oikeutta vähentää kaskon korvausmäärää jopa alle 30 % ylinopeustilanteissa. Näin voi olla esimerkiksi tilanteissa, joissa sääolosuhteet olisivat edellyttäneet ajoneuvon nopeuden hidastamista.
Tämä on kuitenkin aina tapauskohtaista arviointia siitä, että missä tilanteissa sää olisi edellyttänyt hitaampaa ajamista.
Esimerkiksi yhdessä hoitamassani vakuutusriidassa vakuutusyhtiön mielestä ajoneuvon nopeutta olisi tullut hidastaa kovan sateen vuoksi, joten ylinopeus oikeutti heidän mielestään perimään 34 500 euroa maksettuja korvauksia takaisin. Päätös saatiin kuitenkin oikaistua muun muassa sen perusteella, että sade oli tullut kuljettajalle yllätyksenä kesken ajon, eikä sitä voinut siten ennakoida. Tapaus löytyy lautakunnan sivuilta täältä (referenssilupa saatu asiakkaalta).
Vakuutusyhtiöllä voi myös olla oikeus vähentää korvausmäärää, jos autoa on ylinopeuden lisäksi ajettu:
- huumausaineiden tai alkoholin vaikutuksen alaisena
- väsyneenä tai univajeella
- kulutuspinnaltaan puutteellisilla renkailla, taikka
- jos ajoneuvon huolto on laiminlyöty ja se on syy-yhteydessä vahinkoon.
Yllä mainitut ovat kuitenkin aina hyvin tapauskohtaisia arvioita siitä, vaikuttavatko ne korvausmäärää alentavasti. Niihin ei siis ole antaa antaa mitään yksiselitteistä pääsääntöä.
Vahinkoon kannattaa myös tuollaisissakin tapauksessa aina pyytää juristin ilmainen arvio, eikä tyytyä vakuutusyhtiön päätökseen.
Ylinopeuden vaikutus kaskovakuutuksen korvauksiin
Liikennevakuutuksen korvauksissa korvausmäärä perustuu liikennevakuutuslain pykäliin. Vakuutusyhtiöillä ei siten ole omia vakuutusehtoja toisin kuin kaskovakuutuksissa, vaan kaikilla yhtiöillä turvan sisältö on sama.
Se on sitten eri asia, että miten vakuutusyhtiöt tarjoavat bonuksia vahingottomista vuosista, mutta korvauksien maksaminen perustuu siis lakiin eikä vakuutusehtoihin.
Ylinopeustilanteissa liikennevahinkojen korvausmäärään vaikuttaa kuitenkin samalla tavalla kuin kaskovakuutuksessa se, millainen vahinko on aiheutunut, mutta lisäksi kuka on siihen syyllinen.
A) Kahden tai useamman ajoneuvon kolari ja ylinopeus
Liikennevakuutuslain 33 §:n mukaan vahinko korvataan sen osapuolen vakuutuksesta, joka on ollut syyllinen vahinkoon.
Esimerkki – kahden auton törmäys ohitustilanteessa ylinopeuden aikana
A kiihdyttää taajaman ulkopuolella ohittaakseen edessä ajavan ajoneuvon C, kun B kääntyy kärkikolmion takaa A:n eteen.
A:n ajoneuvon vahinko korvataan B:n liikennevakuutuksesta A:n lievästä ja hetkellisestä ylinopeudesta huolimatta, sillä B tuli kolmion takaa ja hänen olisi tullut väistää A:ta, joka oli jo ohittamassa C:tä ennen kuin B tuli risteykseen.
Koska yllä mainitussa esimerkissä vahinko johtui B:n tieliikennesääntöjen noudattamatta jättämisestä, A:n lievällä ylinopeudella ei ole merkitystä korvauksien maksamiseen B:n liikennevakuutuksesta.
Luonnollisesti yllä olevastakin tilanteesta saadaan tarvittaessa sotku aikaiseksi korvausvastuun osalta, mutta esimerkin vuoksi asia on yksinkertaistettu.
Mikäli esimerkiksi A:n nopeus ohitustilanteessa olisi ollut esimerkiksi 150 km/h nopeusrajoituksen ollessa 80 km/h, tällöin korvausvastuussa pitäisi huomioida muun muassa se, onko ohitus ollut ylipäänsä turvallista tehdä mikäli näkyvyys on ollut huono (tieliikennelain 32 §), miten ylinopeus on vaikuttanut vahingon syntymiseen (lain 9 §), onko B voinut ennakoida A:n nopeuden (lain 4 §) ja niin edelleen.
B) Kolariin ei ole osallisena muita ajoneuvoja
Mikäli ajat ylinopeudella vahingon ja törmäät esimerkiksi puuhun, autosi vahinkoa ei korvata liikennevakuutuksestasi.
Tämä johtuu siitä, että liikennevakuutus ei kata oman auton vahinkoja, ellei vahinkoa ole aiheuttanut jokin toinen moottoriajoneuvo.
Sen sijaan jos loukkaat itseäsi tai matkustaja loukkaantuu, liikennevakuutuksesta voidaan kuitenkin korvata näitä henkilövahinkoja.
Petteri Pitkämäki
Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, OTM
puh. 045 7833 2771
Vakuutusjuristi Pitkämäki Oy on lakiasiaintoimisto, joka on erikoistunut vakuutusriitojen ratkaisuun. Hoidamme laaja-alaisesti yksityishenkilöiden ja yritysten vakuutusriitoja eri vakuutuslajeissa ja varmistamme, että saat aina vakuutusehtojen sekä pakottavan lainsäädännön mukaiset korvaukset.